Rozumiem, nie pokazuj
więcej tej informacji
Strona (jak KAŻDA inna) korzysta z plików cookies w celach statystycznych. Informacja o cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
informacja o cookies
WEBMASTER: WINDUX
Wszelkie prawa zastrzeżone. Autor strony nie wyraża zgody na komercyjne wykorzystanie zawartych tu informacji.

*****

SZANOWNI PAŃSTWO

SALON GRZEWCZY „ SOBKOWIAK ” KOMINKOWE SYSTEMY GRZEWCZE I NIE TYLKO
ze Świdnicy k./ Zielonej Góry zajmuje się przede wszystkim wykorzystaniem klasycznych pieców i trzonów kaflowych, stawianych zgodnie z tradycyjną sztuką zduńską, jako przyjaznych człowiekowi i zdrowych głównych źródeł ogrzewania (jednego pomieszczenia, kilku pomieszczeń lub ogrzewania całego domu), przygotowywania smacznych posiłków i wytwarzania ciepłej wody użytkowej.
Istotą naszego działania jest to, by jedno rozbudowane urządzenie kaflowe zaspokajało wszelkie potrzeby ogrzewcze i gastronomiczne całego mieszkania lub domu. Gdy jest to niewykonalne, to wtedy szukamy rozwiązania z dwoma, a nawet trzema urządzeniami kaflowymi, które będą współpracowały ze sobą w komfortowym ogrzaniu całego mieszkania (budynku) i w zapewnieniu przygotowania pysznych dań, przy okazji produkując ciepłą wodę użytkową i sanitarną na potrzeby domowników.

Jeżeli tylko jest to możliwe, urządzenia kaflowe projektowane są w taki sposób, by były całkowicie niezależne od mediów zewnętrznych (prądu, gazu) i aby - na wypadek ich niespodziewanego niedoboru - zapewniały, w każdych nawet ekstremalnych warunkach, komfortową egzystencję całej rodziny w cieple, z dobrym jadłem i z możliwością wykąpania się i pozmywania naczyń.
Projektowane przez nas i wykonywane urządzenia kaflowe są całkowicie samowystarczalne do wygodnej egzystencji z nimi i nie potrzebują do pomocy żadnych bezobsługowych urządzeń typu kocioł gazowy, olejowy lub elektryczny, chyba że jest takie życzenie inwestorów, wyjeżdżających zimą na dłuższe okresy czasu z domu lub pracujących całymi dniami i nie mających dostatecznie dużo czasu, by obsługiwać je w sposób ciągły. Tradycyjne piece i trzony kaflowe, użytkowane nawet sporadycznie, dają dużo radości i frajdy każdemu ich posiadaczowi.
Urządzenia kaflowe, mocno zapracowanych i często zestresowanych ludzi, są w stanie w krótkim czasie rozładować z nagromadzonej w nich złej energii. Promieniowanie z rozgrzanego płaszcza kaflowego szybko rozluźnia spięte mięśnie i wprowadza równowagę w całym organiźmie i odprężenie (po przywarciu oczywiście plecami i szyją do ściany kaflowej pieca). Same tylko różnorodne odgłosy i trzaski palącego się drewna, nawet bez hipnotycznych podniet wzrokowych, koją wyśmienicie stargane nerwy.
Przy ogrzewaniu konwekcyjnym, człowiek zestresowany poci się obficie, jest rozdrażniony, w nocy nie wysypia się, śpi niespokojnie, rzucając się na łóżku, jak karp w wannie przed wigilią. Stres jego, zamiast wyciszać się, tylko się jeszcze wzmaga.

Kuchenny trzon kaflowy może być wyposażony w wymiennik wodny o odpowiednio dobranej mocy (z przestawianym rusztem letnim i zimowym), by ogrzać samodzielnie określoną kubaturę mieszkania lub całego domu poprzez wodne centralne ogrzewanie nawet do 200 m2. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby wymiennik wodny kaflowego trzonu kuchennego wpiąć do jakiejkolwiek „nowoczesnej” instalacji hydraulicznej, mniej lub bardziej rozbudowanej.

Gdy posiada kaflowy ogrzewacz, to pomieszczenie kuchenne, nawet obszerne, jest w stanie nim skutecznie ogrzać i to poprzez bardzo przyjazne i miłe człowiekowi promieniowanie. Gdy ogrzewacz kaflowy będzie posadowiony za ścianą (może być zbudowany z innych kafli i w innym kolorze szkliwa, mieć dowolne kształty), wtedy poprzez promieniowanie cieplne jest w stanie ogrzać i to pomieszczenie (korytarz, pokój).
W kaflowy trzon kuchenny wbudowuje się elektryczną płytę ceramiczną lub kuchnię gazową, piekarnik elektryczny, zlewozmywak, a nawet miejsce do przygotowywania potraw. W kaflowej niszce stawia się „mikrowelkę”, a - jeżeli jest na to miejsce - nawet cały kaflowy regał lub witrynę. Otwarty regał lub przeszklona witryna pełnią funkcję ozdobną, jednocześnie będąc bardzo potrzebnymi meblami w izbie kuchennej.
Trzon kuchenny może stanowić wizualnie jedną całość z prawdziwym piecem chlebowym, grillem, wędzarnią, jeżeli tylko jest na te dodatkowe urządzenia zapotrzebowanie. Może mieć z boku ogrzewane przypiecki, a wraz z nimi także kaflową platformę do spania, którą można w sposób kontrolowany naładować ciepłem promieniowania.

Prawdziwy pokojowy piec kaflowy (z widocznym ogniem w palenisku lub bez), wysyłający ciepło w przeważającej części przez promieniowanie, ogrzewa miejscowo jedno pomieszczenie, gdy będzie umieszczony w ścianie - dwa pomieszczenia, a posadowiony w narożniku, nawet trzy. Może przechodzić przez strop, wtedy ogrzeje izbę na górze, np. sypialnię. Podobnie jak trzon kuchenny, może posiadać - o różnych kształtach - przypiecki, napiecki, kaflową platformę do spania. Platforma kaflowa może być umieszczona z tyłu pieca za ścianą, jako samodzielna budowla w sypialni.

Piec może być wykonany cały w kształcie kanapy, leżanki lub szezlongu. W zależności od kształtu i wielkości, piec leżalny pełni funkcję pieca relaksacyjnego lub sypialnego. Może posiadać kilka poziomych platform kaflowych, atrakcyjnie rozmieszczonych względem siebie w przestrzeni.

 
Możliwe jest odtworzenie pieca historycznego z każdej minionej epoki, w bogatej palecie szkliw błyszczących (transparentnych i kryjących), matowych i efektowych. Nawet tak ozdobnego, jak pokazany na fotografii obok.

Modne jest obecnie odbudowywanie zniszczonych pałaców, dworków, innych okazałych ongiś posiadłości, a obecnie w ruinie. Są one wyposażane w prawdziwe piece z danej epoki, gdyż tylko oryginalne urządzenia kaflowe z okresu dawnej świetności budynku, mogą przywrócić prawdziwy blask komnatom i apartamentom tych klasycznych budowli.

Dowolność kształtowania nowoczesnych brył pieca i tych stylizowanych jest bardzo duża i prawie nieograniczona, zależna tylko od dostępności odpowiednich kształtek danej kaflarni, której kafle zostały wybrane do wykonania projektu.
Wszelkiego typu dekory, listwy ozdobne, oryginalne górne kopuły, zwieńczenia, korony, pilastry, słupy, różnej wielkości nisze, w kilku rozmiarach oryginalne kaflowe szufladki do trzonów kaflowych, inna kaflowa galanteria - wszystko to jest dostępne i może być wykorzystane w wykonywanych projektach.

Pokojowy piec kaflowy (z przeszklonym paleniskiem lub bez), podobnie jak kaflowy trzon kuchenny, może posiadać różnej wielkości wymiennik wodny, który - w zależności od posiadanej mocy - może być podłączony do izolowanego zasobnika ciepłej wody użytkowej lub do dwóch, trzech grzejników. Piec kaflowy może współpracować z wymiennikiem wodnym trzonu kaflowego, z piecem gazowym, elektrycznym lub olejowym. Może być tylko sam wpięty w małą instalację hydrauliczną. Wymiennik wodny pokojowego pieca kaflowego, z przyczyn technicznych, nie może posiadać tak wielkich mocy, jak wymiennik wodny trzonu kaflowego z rusztem letnim i zimowym. Gdy jest w domu dużo odbiorników ciepła o znacznej mocy do wody, pokojowy piec kaflowy z wymiennikiem wodnym może, co najwyżej, wspomagać cieplnie instalację wodną z kaflowym trzonem kuchennym. W tego typu duecie trzon kaflowy zawsze jest głównym urządzeniem grzewczym do centralnego wodnego ogrzewania.

Piec kaflowy ceramiczny stały, ogrzewający przede wszystkim przez zdrowe promieniowanie emitowane z jego płaszcza kaflowego, gdy będzie posiadał w środku swej masy dwa pionowe multiplikatory, to nagrzane w nich powietrze można przenieść grawitacyjnie np. do górnego pokoju lub za pomocą wentylatora kanałowego ogrzewać także dalej położone pomieszczenie (pokój, łazienkę) ciepłym powietrzem. Pomieszczenie natomiast, w którym znajduje się piec kaflowy, będzie ogrzewane poprzez promieniowanie cieplne (lub dwa pomieszczenia, gdy piec będzie usytuowany pomiędzy nimi).

W starym odrestaurowywanym domu z drewnianą powałą piec ceramiczny stały może przechodzić przez strop drewniany i pomieszczenie na górze (sypialnię) ogrzewać tak samo, jak na dole, poprzez promieniowanie. Gdy będzie posiadał dwa pionowe multiplikatory, dogrzeje dodatkowo jeszcze jedno górne pomieszczenie na drodze konwekcji. A na dole może być rozbudowany o kaflowe podgrzewane miejsce do leżenia.

Piec ceramiczny stały kombinowany to piec posiadający jakąś wydzieloną część swojej bryły, która ogrzewa typowo przez konwekcję. Część konwekcyjna pieca kaflowego jest mniej lub bardziej rozbudowana, w zależności od potrzeb i zaopatrzona w ażurowe kafle, którymi gorące powietrze wydostaje się na zewnątrz. Pozostała część płaszcza kaflowego pieca wypromieniowuje ciepło. Tego typu piec kaflowy jest budowany wtedy, gdy potrzebna jest, oprócz promieniowania, zwiększona moc do ogrzewania przez konwekcję (ciepłym powietrzem).

Piec ceramiczny stały, budowany tradycyjną techniką zduńską, może być wykonany jako typowy piec kaflowy konwekcyjny. Jest wtedy przede wszystkim urządzeniem ogrzewającym przez konwekcję (gorącym powietrzem), posiadającym w dolnej części ażurowe kafle wlotowe zimnego powietrza, a w górnej części takie same ażurowe kafle, ale wylotowe gorącego powietrza. Pomiędzy wewnętrzną akumulacyjną masą ceramiczną, a zewnętrznym płaszczem kaflowym, znajduje się pusta przestrzeń, tworząca pionowy szyb konwekcyjny. Do niego wpada dołem zimne powietrze i ogrzewając się od ceramicznej masy chłonnej, unosi do góry. Konwekcyjny piec ceramiczny stały, budowany tradycyjną techniką zduńską (mielona glina, piasek, zaprawa szamotowa), nie posiada - oprócz metalowych drzwiczek paleniska i popielnika - żadnych metalowych wkładów, czy skrzyń. Palenisko i pozostałe części wykonywane są z cegieł szamotowych, płytek szamotowych i glinianych.
Ogrzane powietrze, w konwekcyjnym piecu kaflowym, może być grawitacyjnie przesłane do sąsiednich pomieszczeń za ścianą i pomieszczeń na górze, w pobliżu pieca. Może być do niego podłączony cały automatyczny system rozsyłu ciepłego powietrza Air Chauff z turbiną powietrzną, ogrzewający cały dom konwekcyjnie, w taki sam sposób, jak od wkładu kominkowego. Dlaczego w takim razie wykonywane jest automatyczne rozprowadzenie ciepła po całym domu z konwekcyjnego pieca kaflowego, budowanego tradycyjną metodą zduńską, skoro można ten sam efekt uzyskać od metalowego wkładu kominkowego?
Ogrzewanie konwekcyjne z metalowym wkładem kominkowym charakteryzuje się uciążliwością częstego podkładania opału do kominka. Krótko po wygaśnięciu ognia w metalowym palenisku, w całym domu robi się zimno. Metalowe ścianki wkładu kominkowego i ogrzewane powietrze mają znikomą możliwość magazynowania w sobie ciepła. Ciepło musi być w sposób stały pobierane z palącego się drewna. Występuje konieczność ciągłego pilnowania ognia i podkładania coraz to nowych partii drewna. Wkład kominkowy pożera jego w ogromnych ilościach. A drewno trzeba kupić, pociąć na kawałki, odpowiednio sezonować przez dwa lata, a później w zimie znosić coraz to nowe jego naręcza i być czujnym, aby nie dopuścić do nadmiernego obniżenia temperatury w całym domu. Z tego też względu wkład kominkowy nie został nigdy uznany przez naszego ustawodawcę za główne i jedyne urządzenie grzewcze. Może być, co najwyżej, urządzeniem pomocniczym.
Kaflowy piec konwekcyjny, wykonywany tradycyjną metodą zduńską, najczęściej opala się tylko dwa razy na dobę. Energia cieplna jest gromadzona w ceramicznej masie chłonnej i później wolno oddawana do powietrza przepływającego przez szyb konwekcyjny. W porównaniu do wkładu kominkowego, piec zużywa wielokrotnie mniej opału, a domownicy mają więcej wolnego czasu i mniej obowiązków przy jego obsłudze. Ma znacznie dłuższą żywotność od wkładu kominkowego. Obsługa jego jest komfortowa i bardzo ekonomiczna. Po wielokrotnie dłuższym okresie użytkowania niż wkład kominkowy, wymaga tylko przestawienia. Prawie wszystkie materiały można na nowo odzyskać podczas przestawienia pieca.

Przy panującym trendzie łączenia pomieszczeń (izby kuchennej z aneksem jadalnym, salonem, korytarzem), coraz częściej budujemy kompleksy kaflowe (grzewczo-gastronomiczne), składające się z kilkubryłowego pieca grzewczego z widocznym ogniem, połączonego w jedną całość z zespołem urządzeń w zabudowie kaflowej trzonu kuchennego. Taki kaflowy kompleks pokojowo-kuchenny może być wykonany w zwartej i prostej formie. Może być bardzo bogato rozbudowany i wyposażony w wymyślne kaflowe urządzenia, w te praktyczne i użyteczne na co dzień i w te przyczyniające się do uświetnienia biesiad, umilenia wypoczynku. Kompleks kaflowy, usytuowany na środku obszernego pomieszczenia, można obejść naokoło. Może być wybudowany wzdłuż prostej długiej ściany lub po obu stronach narożnika wewnętrznego. Część jego może być postawiona po jednej stronie ściany, a druga część po drugiej. Bardzo pięknie można zaprojektować kompleks kaflowy, który będzie wybudowany w narożniku wypukłym. Ogrzeje dużą powierzchnię, a przy tym jakaś jego część będzie zawsze widoczna i podziwiana z każdego miejsca ogrzewanych pomieszczeń.

Jesteśmy gorącymi zwolennikami taniego tradycyjnego i bardzo przyjaznego dla człowieka ogrzewania pomieszczeń mieszkania lub domu kuchennymi trzonami kaflowymi i pokojowymi piecami kaflowymi w różnych konfiguracjach, w zależności od występujących na miejscu warunków i od rozmieszczenia w mieszkaniu (budynku) kanałów dymowych.
Zwłaszcza w kamienicach, w zimnych i wysokich lokalach, tego typu kumulacyjne ogrzewanie jest najekonomiczniejsze i nie ma tańszej (a także wygodniejszej przy tym) alternatywy dla niego. Piec gazowy spala ogromne ilości metrów sześciennych gazu, by jako tako ogrzać nieocieplone z zewnątrz mieszkanie w kamienicy. W ogrzewanych konwekcyjnie zimnych i wysokich lokalach w kamienicach, uzyskanie jako takiego komfortu cieplnego wiąże się ze stałym ponoszeniem bardzo wysokich kosztów. Przy ogrzewaniu grzejnikami umieszczonymi pod oknami, najcieplejsza strefa w pomieszczeniu znajduje się zawsze pod sufitem, a na dole są tylko zimne przeciągi. Zresztą gorąca strefa pod sufitem także dość szybko się oziębia w kontakcie z nieocieplonymi ścianami zewnętrznymi kamienicy i z zimnym sufitem, gdy mieszkanie na górze jest także ogrzewane konwekcyjnie, a nie poprzez promieniowanie.
Najskuteczniej tego typu lokale jest w stanie ogrzać tylko prawdziwy piec kaflowy, który potrafi w swej ceramicznej masie zgromadzić ogromne pokłady energii cieplnej, by później wolno wypromieniowywać ją na pomieszczenie, przy jednakowym rozkładzie temperatury w pionie i bez wywoływania przy podłodze ruchów zimnego powietrza. Przy nim nikt nie zmarznie, a nawet w jego obecności pozdejmowane zostaną wreszcie szaliki, czapki i kurtki - nieodzowne rekwizyty gazowego ogrzewania w kamienicy.

Tradycyjne urządzenia kaflowe, pomijając całkowicie ich walory zdrowotne, mają silne właściwości konsolidacyjne. Wszyscy, bez wyjątku, chętnie garniemy się w pobliże pieca, czy trzonu kaflowego. Chętnie tulimy się do rozgrzanych kaflowych powierzchni. Lubimy siadać na rozgrzanych przypieckach, wdrapywać się na wyżej położone napiecki lub zapiecki. Coraz częściej chcemy posiadać prawdziwy piec kaflowy w sypialni i choć jedną gorącą ścianę kaflową w łazience. Przybywa zwolenników na kaflową platformę do spania, wybudowaną obok pieca lub za ścianą salonu, w sypialni. Piec kaflowy budowany jest w holu koło schodów, by swym ciepłem objął jak największą część domu. Mile widziany jest w gabinecie i w bibliotece. A w kuchni? Do kuchni powrócił trzon kaflowy. Nierzadko z przeszklonym paleniskiem. Preferowany jest mocno rozbudowany, choć nie zawsze w tej wersji znajdzie się dla niego miejsce. Pod trzon projektowany jest później wystrój izby. On, jako centrum gastronomiczne, grzewcze i obiekt wytwarzający przytulny nastrój podczas spotkań rodzinnych przy stole, stanowi główną atrakcję w izbie.

Po wspólnym ustaleniu brył kaflowych urządzeń, wybraniu rodzaju metalowych okuć, dokonaniu wyboru kafli (wzorów kształtek, kolorów i rodzaju ich szkliwa), wykonujemy kolorowy zwymiarowany projekt. Po zaakceptowaniu jego i kosztorysu, przywozimy materiały na miejsce i stawiany jest zaprojektowany piec.


*

W nowo budowanych domach, w których będą zastosowane kominy systemowe ceramiczno-betonowe, a w których - podczas ich montażu - muszą być zawsze precyzyjnie określone miejsca ulokowania ceramicznego trójnika przyłączeniowego i drzwiczek wyczystki, by w przyszłości, podczas opracowywania brył trzonu kuchennego i pokojowego pieca kaflowego, nie utrudniały lub wręcz uniemożliwiały ich zaprojektowanie i wybudowanie, pomagamy w wyznaczeniu ich lokalizacji, w oparciu o wstępne ustalenia brył pieców. Są to bardzo ważne uzgodnienia. Nie ma co liczyć na szczęśliwy traf. A źle osadzonej wyczystki nie można później przenieść w inne miejsce. Trójnik w niektórych przypadkach można. Operacja ta wymaga jednak dużej fachowości, nie zawsze jest możliwa do wykonania i jest kosztowna.
Precyzyjne ustalenie wysokości trójnika i miejsca zamontowania wyczystki jest jeszcze ważniejsze, w przypadku późniejszego podłączenia do komina kuchni węglowej, kuchni z płaszczem wodnym lub termokuchni. Wszystkie te urządzenia posiadają króćce wylotu spalin umieszczone bardzo nisko. Przed zakupem któregoś z nich, należy bezwzględnie skontaktować się z firmą sprzedającą je i montującą, aby uzgodnić z nią, na jakiej wysokości ma być umieszczony ceramiczny trójnik, by dane urządzenie właściwie było podłączone. Największym i najczęstszym problemem jest tutaj zawsze za wysokie umieszczenie ceramicznego trójnika w kominie, w stosunku do króćca wylotowego spalin kuchni. Zmuszeni będziemy potem kuchnię podłączyć nie jedną krótką poziomą rurą, ale za pomocą dwóch kolanek i dwóch króćców przyłączeniowych. Będzie wyglądało to bardzo nieestetycznie, a rozbudowane przyłącza odsuną nam kuchnię znacznie od ściany kominowej.
Konsultacja na etapie stawiania komina jest jeszcze ważna z innego powodu. Każdy system kominowy ceramiczno-betonowy ma ograniczenia. Umożliwia on zamontowanie ceramicznego trójnika tylko od pewnej wysokości wzwyż. Może okazać się, że wybrane urządzenie grzewcze posiada króciec wylotu spalin ulokowany zbyt nisko, poniżej technicznych możliwości umieszczenia trójnika w kominie ceramiczno-betonowym i konieczna będzie zmiana systemu kominowego na taki, który umożliwi jego bezproblemowe podłączenie do siebie. Dużo takich kominów, niekonsultowanych na etapie ich stawiania, gdy jeszcze można było coś zmienić, stoi później niewykorzystanych w ogóle, z powodu braku akceptacji rozwiązań, które on narzuca.


*

Zajmujemy się także opracowaniem projektu ogrzewania kominkowego, jako pomocniczego źródła ogrzewania jednego pomieszczenia, kilku pomieszczeń lub ogrzewania całego domu. Ogrzewanie kominkowe może być dwojakiego rodzaju, w zależności od wykorzystania przez nie czynnika grzewczego: powietrzne lub wodne. Duży nacisk kładziony jest przez nas przede wszystkim na współpracę kominka z innymi urządzeniami grzewczymi, wspomagającymi go, by zwiększyć nie tylko komfort cieplny budynku, komfort użytkowania, ale i bezpieczeństwo w każdych, nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach. Kominek w układach z innymi urządzeniami grzewczymi może pełnić funkcję zarówno głównego urządzenia grzewczego jak i pomocniczego, dogrzewającego (w zależności od potrzeb). Nie może być jedynym i głównym źródłem ogrzewania.

Precyzyjnie dobieramy rodzaj wkładu kominkowego do zapotrzebowania (proponujemy kilka rodzajów wkładów, wymieniając ich wady i zalety). Przedstawiamy możliwość zastosowania optymalnego w danych warunkach systemu ogrzewania kominkowego lub - jeśli to możliwe - kilku systemów, obnażając ich plusy i minusy. Ostateczny wybór należy do klienta, który sam świadomie podejmuje decyzję, jaki system i z jakim paleniskiem będzie zamontowany u niego w domu, znając jego wady i zalety w stosunku do innych, możliwych do zastosowania rozwiązań. Przy wybudowaniu kominka rozprowadzającego ciepłe powietrze w sposób wymuszony, pomagamy w opracowaniu i zastosowaniu właściwego powietrznego systemu rozprowadzania ciepła, zajmujemy się automatyzacją tego systemu, wykonaniem wszelkich zabezpieczeń chroniących system, jego użytkowników i budynek w każdych warunkach. Zapewniamy bezkolizyjne współdziałanie jego z innym systemem grzewczym (zamontowanym już wcześniej lub będącym w planach), rozwiązujemy wszelkie problemy związane z występowaniem konfliktów między systemem grzewczym kominka a wentylacją w budynku itp.

*

Oprócz powietrznych systemów kominkowych mamy do zaproponowania Państwu zamontowanie - w instalacji centralnego ogrzewania - kotła kominkowego, mającego duży wpływ na obniżenie kosztów eksploatacyjnych ogrzewania, a współpracującego z drugim kotłem c.o. (elektrycznym, gazowym, olejowym, na paliwo stałe). Oferujemy pomoc, w zależności od oczekiwań i życzeń klienta, w doborze odpowiedniego drugiego kotła, współpracującego z kotłem kominkowym i wykonawstwo kompletnej instalacji hydraulicznej. Kotły kominkowe montowane są w układzie z wszelkimi zabezpieczeniami, wymaganymi w nowoczesnych instalacjach wodnych: separatorem powietrza i zanieczyszczeń, bezprądowym zaworem termicznym, przetwornicą prądu UPS, inhibitorami korozji itp. Zastosowanie wszelkich zabezpieczeń czyni kocioł kominkowy i cały układ w pełni bezpiecznym, nawet w skrajnych warunkach i wpływa na jego długoletnie bezawaryjne użytkowanie.

Kocioł kominkowy powinien współpracować z innym bezobsługowym kotłem np. gazowym. Kocioł kominkowy jest w tym układzie głównym urządzeniem grzewczym, a kocioł gazowy pełni tutaj funkcję pomocniczą: podnosi temperaturę wody c.o. i ciepłej wody użytkowej do określonej nastawy, gdyby kominek nie był w stanie tego uczynić. Kocioł gazowy w tym duecie jest gwarantem stabilności i czynnikiem zwiększającym komfort użytkowania kotła kominkowego, niwelując jego wady. Każdy z tych kotłów może pracować również samodzielnie, w zależności od potrzeb. Do układu - dla potanienia kosztów wytwarzania ciepłej wody użytkowej - można wpiąć kolektor słoneczny, którego cena ostatnio znacznie się obniżyła, przez co stał się bardziej atrakcyjny i coraz chętniej jest instalowany w nowych instalacjach grzewczych.

Kocioł kominkowy należy do najbardziej uciążliwych i kłopotliwych urządzeń grzewczych. Właściwy jego dobór jest więc niezwykle ważny. Najczęściej przyszli jego użytkownicy nie zdają sobie zupełnie sprawy z tego, jakie kłopoty eksploatacyjne ich czekają, jak nieprzewidywalne jest to urządzenie grzewcze, a później są nim przerażeni. W większości przypadków, gdyby znali wcześniej wszystkie niedogodności posiadania kotła kominkowego w salonie, nigdy by się na niego nie zdecydowali lub wybraliby taki kocioł, który nie sprawiałby kłopotów, a instalacja grzewcza, choć droższa, wykonana zostałaby poprawnie.


*

Zastępujemy wysłużone stare kotły c.o. nowoczesnymi, o bardzo wysokiej sprawności, kotłami na wszystkie rodzaje paliw stałych. Posiadamy ich w ofercie szeroką gamę. Do każdego kotła dobieramy współpracujący z nim odpowiedni kocioł kominkowy lub piec kominkowy z płaszczem wodnym. A jeżeli kominek stał się standardem, to niech będzie on do końca wykorzystany, gdyż spełnianie przez niego tylko funkcji dekoracyjnej, to czyste marnotrawstwo nie wykorzystanej energii cieplnej, uciekającej do komina. Trzeba tylko podjąć decyzję, czy ma to być kominek wpięty do instalacji wodnej, czy będzie ogrzewał za pośrednictwem powietrznego czynnika grzewczego.

Jest to bardzo indywidualna decyzja, zależna od istniejących warunków w danym domu: rodzaju wykonanego już systemu ogrzewania, od przeciwności do pokonania, przesłanek ekonomicznych itp. Duży wpływ na decyzję lub niemożność podjęcia decyzji ma źle wykonane ogrzewanie kominkowe u sąsiada, czy znajomych.

*

Bardzo dobrym sprawdzonym rozwiązaniem i coraz częściej stosowanym, są kuchnie z płaszczem wodnym lub termokuchnie, umieszczane w izbie kuchennej, a podłączane do wodnego centralnego ogrzewania i do zasobnika ciepłej wody użytkowej. Jedno urządzenie umożliwia nam wtedy jednoczesne gotowanie, pieczenie, przygotowywanie ciepłej wody użytkowej i sanitarnej, i ogrzewanie całego mieszkania (domku) poprzez wodne centralne ogrzewanie. Jest to rozwiązanie i bardzo ekonomiczne, i bardzo praktyczne.

*

Posiadając w ofercie szeroki wachlarz wszystkich urządzeń grzewczych (na stronie internetowej przedstawiona została znikoma ich część), specjalizujemy się w kompleksowym doborze odpowiednich urządzeń grzewczych i grzewczo-gastronomicznych, najefektywniej ze sobą współpracujących, w warunkach odpowiadających specyfice danego budynku, w różnych kombinacjach wzajemnych układów, w zależności od: deklarowanych potrzeb cieplnych klienta, zapotrzebowania na ciepłą wodę użytkową, wyboru rodzaju (rodzajów) opału, przesłanek ekonomicznych, przyzwyczajeń do pewnego typu urządzeń grzewczych np. kuchni kaflowej, pieca kaflowego, przenośnej kuchni węglowej lub na drewno, pieco kuchni, pieco kominka itp. Doboru odpowiednich urządzeń grzewczych dokonujemy także w oparciu o tradycję stosowania ich na danym terenie lub dla podkreślenia charakteru pomieszczeń, czy nadania tym pomieszczeniom lub całemu domowi, odpowiedniego klimatu, czaru.

By sprostać wszelkim wymaganiom, nostalgicznym marzeniom, tęsknotom do chęci posiadania urządzeń grzewczych, które pamiętamy jeszcze z domów naszych babć, posiadamy w ofercie dużo różnorodnych urządzeń grzewczych, od tych trącających myszką, lecz „posiadających duszę”, po najnowocześniejsze urządzenia grzewcze o bardzo wysokich sprawnościach i futurystycznych kształtach, obsługiwane zdalnie pilotem i sterowane mikroprocesorem.

Całościowo możemy dobrać odpowiednie urządzenia grzewcze, zarówno do domków letniskowych, dacz, pensjonatów, jak i dla domów na wsi: chałup, dworków, budynków o fantazyjnych bajkowych kształtach, aż po domy o nowoczesnym wystroju wnętrz.

*

Można pięknie ustylizować wiejską izbę kuchenną poprzez wykonanie ośnikowanych bali drewnianych podtrzymujących strop, podpartych drewnianymi konsolami po bokach, a ściany kuchni wykonać tak, jakby były wykonane z kratownicy utworzonej z cieńszych bali. Wypełnieniem kratownicy byłyby ręcznie formowane popękane cegły lub płytki ceglane w różnych odcieniach, ułożone w oryginalne kompozycje, ze spoinami wypełnionymi kolorowymi fugami piaskowymi. Na rynku jest duży wybór przecudnych cegiełek: polskich (z małych manufaktur ceglarskich), holenderskich, czy belgijskich. Odpowiednio ciężkie

 
umeblowanie kuchni z litego drewna, posadowione na starodawnej kamiennej posadzce z ręcznie formowanych płytek ceramicznych wg metod stosowanych przez średniowiecznych rzemieślników i wypalanych później w prawdziwym piecu ogniowym (wychodzą pięknie przypalone i różnorodne odcienie kolorów w zależności od miejsca umieszczenia ich w piecu), podkreśla rustykalność wnętrza, a nawet zabytkowość obiektu. Cegła formowana ręcznie pięknie prezentuje się również w sieni i innych pomieszczeniach. W domowych piwnicznych winiarniach jest wręcz niezastąpiona. Zastosowanie ręcznie formowanych płytek podłogowych i cegieł, nadaje wnętrzom przyjazny

sielski klimat. Wyśmienicie wyglądają i spisują się na zewnątrz domu: wyłożone na tarasach, w charakterze bruku klinkierowego itp. Sercem izby byłaby np. włoska kuchnia na drewno z widocznym ogniem w palenisku lub jeszcze lepiej: trzon kaflowy, trzon murowany z cegiełki ręcznie formowanej lub murowany i pokryty tynkiem glinianym, pełen pląsających płomyków, być może z ciężkim starodawnym okapem, przekształcający pomieszczenie kuchenne w izbę pełną magnetyzmu i czaru. A jak smakuje rosół, swojski bigos, żeberka w kapuście, gulasz, czy golonka w piwie, wszystko przyrządzone na prawdziwym ogniu kuchni kaflowej...
W trzon kuchenny mógłby być wbudowany prawdziwy piec chlebowy, wyczarowujący przysmaki, o których tylko krążą już legendy we wspomnieniach ludzi, którzy zajadali się upieczonymi w nim specjałami. Od strony sieni natomiast nie powinno zabraknąć prawdziwej wędzarni do wędzenia mięs, kiełbas, serów, ryb, pasztetów.
Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie w zamontowaniu w izbie kuchennej drugiej kuchni np. elektrycznej z płytą ceramiczną. Musi być ona jednak umieszczona w odpowiedniej rustykalnej zabudowie lub obłożona kaflami pasującymi do całości wystroju. Kafle ozdobne w formie płasorzeźb lub pokryte ręcznymi malunkami, mogą być wykorzystane do zabudowania w płaszczach kaflowych trzonów kuchennych i jako piękne akcenty aranżacyjne rozmieszczone w różnych miejscach izby. Jeżeli kafle będą przy tym lekko zdeformowane (w naturze nic nie jest idealne), to nadadzą pomieszczeniu specyficznego i naturalnego zarazem posmaku.
Już od wielu lat styliści francuscy, belgijscy, holenderscy, duńscy proponują wystroje nie tylko kuchni z cegły, piaskowca (zarówno ciętego, jak i łupanego), kombinacji cegły z piaskowcem lub z kwarcytem i innymi naturalnymi kamieniami. Z powodzeniem wkomponowują w wystrój kuchni i na różnych wysokościach, różnorakiego rodzaju belki drewniane - proste lub profilowane, nierzadko podpierane konsolami, spełniające funkcje ozdobne i praktyczne. Także wszystkie modułowe meble kuchenne mogą być montowane w zabudowach z cegieł, kamieni, kafli itp. wg wcześniej ustalonego projektu. Rzadko kiedy w kuchni we Francji znajduje się tylko jedna pojedyncza kuchenka gazowa lub elektryczna. Drugą kuchnią najczęściej jest kuchnia na drewno (i węgiel). Tak samo jest w Austrii, Niemczech, Szwajcarii i w wielu innych krajach. Druga kuchnia na paliwo stałe to prawie standard, a w domach podmiejskich i umiejscowionych na wsi to już konieczność, jednak wynikająca również z tradycji regionalnej. W kuchni francuskiej, czy włoskiej często montowany jest do tego grill posiadający swój okap lub specjalny piecyk - piekarnik do pieczenia pizzy, czy innych wypieków, a nawet kominek z małym paleniskiem, lecz usytuowanym najczęściej dużo wyżej, niż w „normalnym” kominku salonowym.

Zgrabny mały piecyk kaflowy może być wybudowany w aneksie jadalnym, łączącym kuchnię z salonem. Taki piecyk spełnia wtedy funkcję jakby bardzo ciepłego przytulnego łącznika wszystkich trzech pomieszczeń. W dobie systemowego komina wulkanicznego, zajmującego mało miejsca i bardzo szybkiego w montażu, brak komina w miejscu, gdzie chcemy postawić tego typu piec nie jest już żadnym problemem. Wszystkie te - zdawać by się mogło - gadżety są montowane, zarówno w obszernych kuchniach z przytulnym i wygodnym miejscem do jedzenia, jak też (w obecnie modniejszym rozwiązaniu) w kuchniach z aneksem jadalnym łączącym kuchnię z salonem. A wszystko to po to, by z powrotem nadać większą rangę kuchni i wspólnym posiłkom, by dłużej przebywać razem przy stole, ciekawie konwersując w miłym towarzystwie zespalającego prawdziwego ognia. Gdy przejdziemy do salonu, urządzenia multimedialne, takie jak telewizja, kino domowe, czy „wieża” nie pozwolą na oderwanie się od nich - zawładną prawie całkowicie naszą uwagą.

*

Oferujemy Państwu markowe prefabrykowane ceramiczne kominy modułowe sprawdzonych firm do podłączenia wszystkich nowoczesnych urządzeń grzewczych na paliwa stałe.
Nowością w ofercie są betonowe kominy wulkaniczne rewolucjonizujące prostotę stawiania kominów modułowych, bardzo bezpieczne i niezawodne w użytkowaniu. W przypadku modułowych kominów ceramicznych, niemożliwe jest podłączenie urządzeń grzewczych, które dość nisko mają ulokowane króćce wylotowe spalin od podłogi. Do komina wulkanicznego można podłączyć bezproblemowo każde urządzenie grzewcze, bez względu na wysokość umieszczenia króćca podłączeniowego.

Kominy wulkaniczne są szczególnie preferowane przez nas do wszystkich tradycyjnych pokojowych pieców kaflowych i kuchennych trzonów w każdej postaci. W tego typu urządzeniach kaflowych wielokrotnie zachodzi konieczność podłączenia ich do komina w dwóch miejscach, na dwóch różnych wysokościach i do tego z różnych stron. Tylko komin wulkaniczny gwarantuje możliwość wykonania takich przyłączeń (i komin ceglany). Dzięki tej zalecie komina wulkanicznego, możliwe jest niczym nie skrępowane projektowanie nawet najbardziej wymyślnych form kaflowych i ich późniejsze elastyczne użytkowanie. W przypadku popularnego ceramiczno-betonowego komina systemowego, bardzo dużo rozwiązań brył kaflowych jest w ogóle niemożliwych później do wykonania z przyczyn technicznych.

Jedne i drugie są praktycznie niezastąpione przy podłączaniu do nich wkładów kominkowych, kotłów kominkowych, „kóz”, kotłów c.o. na paliwa stałe, kuchni z płaszczem wodnym. Każde z tych urządzeń potrafi tradycyjny komin ceglany zniszczyć w krótkim czasie i przysporzyć później w użytkowaniu jego i komina samych kłopotów. Kominy ceglane są bezpieczne w użytkowaniu tylko z pokojowymi piecami kaflowymi i z trzonami kuchennymi. Te urządzenia kaflowe niszczą je w bardzo małym stopniu. Więcej: Kominy - rodzaje; problemy, rady

 
Często trójnik w prefabrykowanym ceramicznym kominie modułowym umiejscowiony jest w nieodpowiednim miejscu (za nisko lub za wysoko) i właściwe podłączenie urządzenia grzewczego jest niemożliwe do zrealizowania. Świadczymy wtedy usługę jego zaślepienia i wykonania wklejki ceramicznego trójnika o takiej samej średnicy na innej wysokości, w miejscu właściwym do prawidłowego podłączenia urządzenia grzewczego. Trójnik może być przekonstruowany nie tylko wyżej, lecz także przeniesiony na któryś z boków, gdy inwestor zmieni zdanie co do usytuowania urządzenia grzewczego względem komina.
Świadczymy także usługi przeniesienia i wykonstruowania ceramicznego trójnika podłączeniowego na innej wysokości i ścianie komina wraz ze zmianą jego średnicy na mniejszą. Zdarza się, że klient zamawia ceramiczny komin modułowy do kominka (fi 200 mm), a po wybudowaniu komina zmienia zdanie co do wybranego wcześniej urządzenia grzewczego. Zamiast zamontowania wkładu kominkowego z obudową, pragnie podłączyć gotowy piecyk kominkowy, który zdobywa sobie coraz większą popularność w całej Europie. Piecyk kominkowy ma najczęściej króciec wylotowy spalin o

mniejszej średnicy niż wkład kominkowy (fi 130, 150 mm), więc przy ceramicznym trójniku komina fi 200 mm trzeba wykonać redukcję rozszerzającą, która bardzo nieestetycznie wtedy wygląda i czyni całość podłączenia piecyka ciężką wizualnie i nieestetyczną. Zaślepienie trójnika posiadającego za dużą średnicę i wklejenie nowego, poniżej tego zaślepionego, o średnicy odpowiedniej do podłączenia piecyka, czyni całość nowego podłączenia piecyka bardzo harmonijnym i estetycznym. Niektóre nowoczesne piecyki kominkowe prezentują się elegancko tylko wtedy, gdy są podłączone do komina krótkim czopuchem od tyłu. Cały czar pryska, jeżeli z wierzchniej płyty piecyka kominkowego będzie wystawała rura spalinowa, a do tego będzie posiadała rozszerzenie swej średnicy w górnej części podłączenia przy rozecie maskującej wejście do komina. W takim przypadku ceramiczne podłączenie piecyka do komina najlepiej wykonać za króćcem wylotowym spalin w tylnej części piecyka, o mniejszej średnicy odpowiedniej do podłączenia piecyka krótkim odcinkiem rury, zakończonym rozetą maskującą przy ścianie, bez żadnych zmian jego średnicy. Wykonujemy wtedy wejście do komina dużo niżej i o mniejszej średnicy, w stosunku do głównego pionowego kanału dymowego ceramicznego komina modułowego, przeznaczonego wcześniej do podłączenia doń wkładu kominkowego.
Jeżeli komin jest usytuowany pomiędzy dwoma pomieszczeniami, to po wykonstruowaniu trójnika od strony drugiego pokoju można zamontować urządzenie grzewcze w pomieszczeniu umieszczonym z tyłu komina. Możliwe jest także przeniesienie ceramicznego trójnika podłączeniowego komina piętro wyżej z jednoczesnym zmniejszeniem jego średnicy wg zapotrzebowania.

*

Kominki naturalne otwarte murowane są na zaprawie zduńskiej ręcznie mieszanej; każda warstwa cegieł ma nacinany wzdłuż rowek, w którym umieszczone jest zbrojenie, cegły łączone są na „zamki”, a wokół gardzieli wylewany jest zbrojony wieniec.

Tradycyjne piece chlebowe i do pizzy (wewnętrzne i zewnętrzne) wykonywane są także na klasycznej zaprawie zduńskiej.

W ofercie firmy dostępnych jest także osiem gotowych - do użytku domowego lub profesjonalnych - ceramicznych pieców chlebowych i do pizzy różnej wielkości. Piece bardzo łatwo i szybko można zmontować nawet samodzielnie.
W komplecie z zestawem ceramicznym dostępne są specjalnie zaprojektowane dla nich drzwiczki do zatykania otworu wsadowego, szuflada na popiół, adapter przyłączeniowy rur dymnych do komina wyposażony w szyber i wygodny zewnętrzny przełącznik szybra, umożliwiający sterowanie nim za pośrednictwem elastycznego przewodu.
 

Wykonujemy ogrodowe centra gastronomiczne do urządzania biesiad zewnętrznych w postaci atrakcyjnie stylizowanych kompleksów, w których skład wchodzą: kominek otwarty, grill, wędzarnia jedno-, dwu- lub trzykomorowa, tradycyjny piec chlebowy, murowany trzon kuchenny do robienia wakacyjnych zapraw itp. w postaci zadaszonych tzw. „pokojów letnich” wyposażonych w lodówkę, zlewozmywak. Z kompleksem gastronomicznym może być powiązana fontanna, wodospad, kaskada, oczko wodne. Całość, z odpowiednio rozmieszczonym oświetleniem naziemnym i podwodnym, podnoszącym atrakcyjność biesiadowania po zmroku. Centra takie mogą być także wykonywane pod krytymi tarasami.

*

Rozwiązujemy wszelkie problemy związane z ogrzewaniem kominkowym: rozszczelnianie się drzwiczek wkładu, dymienie, unoszący się w pomieszczeniach przykry (o woni kleju lub plastiku) odór, szybkie wypalanie się drewna, utrudniona regulacja spalania itp., a także wszelkie problemy związane z systemem grzewczym wspomaganym wentylatorem: słaba wydajność, nierównomierne dogrzewanie pomieszczeń, głośna praca systemu, konflikty jego z wentylacją domową, unosząca się nieprzyjemna woń, objawy dymu w kanałach przewodów cieplnych, zakłócenia powodowane przez wentylator podczas podkładania drewna do kominka, zasysanie powietrza przez kratki wylotowe okapu (czopucha) kominka zamiast oddawania jego do pomieszczenia itp.

Na wybudowanie bezpiecznego kominka bezpośredni wpływ mają m.in.: ciąg komina, przekrój kanału dymowego i jego szczelność, wysokość czynna komina, wysokość komina nad dachem i poprawność jego wykonania i zakończenia, usytuowanie jego względem kalenicy, innych budynków czy wysokich drzew (wyeliminowanie „martwej strefy”), szczelność „wyczystki”, wzajemne „znoszenie się” i współdziałanie z wentylacją budynku i wiele innych parametrów. Dobrze jest, gdy te ważne czynniki są konsultowane dużo wcześniej (np. na etapie budowy komina), gdyż później budowa kominka przebiega bezboleśnie i bez rozwalania komina, ścian i stropów. Często się zdarza, że aby wybudować w pełni funkcjonalny i bezpieczny w każdych warunkach pogodowych kominek, należy wykonać szereg różnego typu, nieraz pracochłonnych i skomplikowanych technicznie poprawek, począwszy od piwnicy, a skończywszy na dachu. Przymykać jednak na to oczu nie można. Kominek musi być przede wszystkim bezpieczny. Jeżeli nie można tego zagwarantować, lepiej w ogóle zrezygnować z niego.

Prowadzimy sprzedaż detaliczną na terenie całego kraju i poza granicami z dostawą towarów na adres wskazany przez kupującego.

Zapraszamy w godz. od 10°° do 18°° od poniedziałku do soboty.


Zapytanie o ofertę można wysłać z poniższego formularza:

*****